Glosar Koha

Aceasta este o listă de cuvinte des folosite de bibliotecari și de comunitatea Koha. Consultați lista termenilor preferați de utilizat în OPAC și interfața personalului.

A

AACR2 (Anglo-American Cataloging Rules Second Edition): Un standard folosit de biblioteci pentru catalogarea înregistrărilor, folosit până la apariția RDA. 

authority record (înregistrare de autoritate): Înregistrări utilizate pentru a controla conținutul câmpurilor MARC.

authorized value (valoare autorizată): utilizat pentru a crea meniuri derulante și pentru a limita introducerea datelor în formă liberă.

B

basket (coș): un grup de comenzi pentru același furnizor în sistemul de achiziții Koha. În acest context, articolele individuale comandate sunt numite fiecare „comandă”.

bib: Abreviere pentru „înregistrare bibliografică”.

bib frame: succesorul Bibliotecii Congresului la MARC21, bazat pe date legate.

bibliographic record (înregistrare bibliografică): conține date despre o lucrare, cum ar fi titlul, autorul și data dreptului de autor.

biblionumber: numărul de urmărire specific Koha pentru înregistrările bibliografice.

buget (buget): Folosit de achiziții pentru a urmări banii utilizați în procesul de achiziții pentru o perioadă financiară. Bugetele pot conține fonduri, care sunt folosite pentru a separa un buget în diferite categorii de cheltuieli, de exemplu: fonduri pentru ficțiune și achiziții pentru tineri.

C

call number (număr de apel): un cod scurt de litere și cifre, folosit pentru a arăta unde se află un articol pe rafturi. Vezi LC și DCC.

cart (coș): loc de păstrare temporar pentru a marca informații despre articol (cum ar fi un coș de cumpărături). Este păstrat doar până când patronul se deconectează. Similar listelor, care sunt permanente. A nu se confunda cu căruciorul cu rafturi!

circualtion (circulație): un termen general pentru împrumutul, returnarea sau reînnoirea articolelor din bibliotecă.

circulation rule (regula de circulație): definește cât timp poate fi împrumutat un articol, precum și ce amenzi se aplică dacă articolul devine întârziat.

cn\_sort: O reprezentare a unui număr de apel formatat/completat pentru sortare alfanumeric.

collection code (cod de colecție): o listă controlată utilizată pentru a defini colecțiile de articole.

collectionHQ: un instrument de analiză a colecțiilor care ajută bibliotecile să stabilească ce articole să comande.

connexion: un serviciu care rulează de obicei pe serverele Koha, care comunică cu OCLC.

CORAL: An ERMS: Sistem de management al resurselor electronice.

D

Detail view: Vizualizare detaliată: o pagină pe interfața OPAC sau stand care arată înregistrările bibliografice într-un mod ușor de utilizat.

discovery service (serviciu de descoperire): un program extern Koha care face ca informațiile bibliografice și de fonduri (la nivel de articol) să poată fi căutate și vizualizate. Folosit de obicei pentru a reuni căutarea în mai multe surse de informații, cum ar fi Koha, reviste, servicii de cărți electronice și alte depozite de text complet (cum ar fi Dspace). Un pic ca un OPAC extern.

E

Ebsco: un furnizor de servicii de descoperire care lucrează îndeaproape cu comunitatea Koha.

EDI: Schimb electronic de date. Utilizat de obicei pentru schimbul de date comerciale. Pentru Koha, acesta este folosit pentru a comanda articole de la furnizori în procesul de achiziții.

EDS (Ebsco Discovery Service): Serviciul de descoperire EBSCO.

ElasticSearch: un motor de căutare text integral utilizat de Koha, ca alternativă la Zebra.

Envisionware: un furnizor de hardware/software de calculator de bibliotecă care oferă acces la computer și mașini de autoverificare SIP2

EZproxy: Un serviciu de conectare unică pentru conținut dezvoltat de OCLC. EZproxy folosește SIP2 pentru a se autentifica cu Koha.

extended attribute (atribut extins): date personalizate care pot fi asociate cu o înregistrare a împrumutatului.

F

facet (fațetă): un mecanism de filtrare utilizat pentru căutare care permite restrângerea rezultatelor în funcție de autor, colecție, tip de articol etc.

framework: un șablon utilizat pentru a crea noi înregistrări bibliografice. Framework-urile controlează, de asemenea, afișarea câmpurilor MARC în personal și OPAC. (Cunoscut și ca cadru bibliografic sau cadru MARC.)

FRBR: Cerințe funcționale pentru înregistrările bibliografice.

fund (fond): Folosit de achiziții. Fondurile sunt în interiorul bugetelor.

G-H

git install: o instalare Koha care folosește „git” ca metodă de instalare. Mai complicat de configurat și întreținut. 

hold (reținere): reținerile permit clienților dreptul exclusiv de a verifica un titlu.

holding: Sinonim pentru înregistrarea articolului.

hungry alligators: în rapoartele Koha, << și >> sunt folosite pentru a defini variabilele de timp de rulare. Variabila dintre ele este „a fi mâncat de aligatori înfometați”.

I

ICU (ICU Chains): Componente internaționale pentru Unicode. Componenta de internaționalizare utilizată în căutarea Zebra.

item record (înregistrare articol): conține date despre o anumită copie a unei cărți în Koha. Toate înregistrările articolelor duc la înregistrările bibliografice.

itype: vezi tipul articolului.

item type (tip articol): tipul articolului este conținut de înregistrarea articolului și este utilizat la definirea regulilor de circulație.

JKL

List (lista): Lista de articole definită de patron și personal.

lost (pierdut): un articol poate avea una dintre mai multe stări pierdute, inclusiv „Pierdut (Pierdut)”, „Pierdut și plătit” și „Dispărut”.

MN

MARC: formatele MARC sunt standarde pentru reprezentarea și comunicarea informațiilor bibliografice și conexe într-o formă care poate fi citită de mașină.

MARC framework: cadrul MARC.

material type (tip de material): un termen folosit de alte ILS-uri (sisteme informatice de bibliotecă) pentru tipul de articol.

notification (notificare): un mesaj trimis unui client care îi informează despre un termen restante, reînnoire, articol scadent etc.

OP

order (comandă): un element dintr-un coș de achiziții. Vezi Coș.

OverDrive: un furnizor de cărți electronice

package install (instalare pachet): o instalare Koha care utilizează formatul de instalare Debian „dpkg”. Abordare recomandată, deoarece are grijă de versiunile corecte pentru dependențe.

patron: Utilizator sau client al bibliotecii.

R

RDA: Descrierea resurselor și aaccesului.

rebuild: Vezi reindex (reindexare).

reindex (reindexare): se referă de obicei la reconstruirea indicilor de căutare Zebra.

REST: O modalitate de a obține și de a seta date folosind HTTP. Comunitatea Koha este în proces de extindere a propriei API REST.

Raport: Prezintă date din sistem (exemplu de număr de articole noi adăugate luna trecută). Koha are rapoarte predefinite (conservate), precum și rapoarte personalizate (scrise în SQL).

Restricted (restricţionat): se referă la patroni - interzis sau blocat.

S

serials (seriale): Folosit pentru a ține evidența jurnalelor, ziarelor și a altor articole care vin la un program regulat.

subscription (abonament): face parte din modulul seriale și este folosit pentru a urmări cât de des ajung numerele unui serial.

shelving location (locație rafturi): locația fizică a unui articol, de exemplu: rafturi compacte, etajul 1.

SIP2: Protocolul de schimb standard al 3M. Folosit de mașinile de autoverificare, precum și de diverse sisteme care îl folosesc pentru a verifica dacă împrumutații sunt autorizați să folosească resursele bibliotecii.

slip (fișă): Notă tipărită care poate arăta articolele verificate sau restante.

smart rule (regulă inteligentă): vezi regula de circulație.

SPF (Sender Policy Framework): Regulile utilizate pentru a determina dacă un e-mail va fi acceptat de un server de e-mail din amonte.

SQL (Structured Query Language): Un limbaj de programare folosit pentru a solicita date dintr-o bază de date.

TUV

tools (instrumente): unul dintre ecranele de nivel superior din Koha. Conține diverse resurse și utilități pentru gestionarea unei instalări Koha, de exemplu: modificarea lotului de patron, personalizări HTML și întrebarea zilei.

Unique Management: o agenție de colectare folosită de mulți utilizatori Koha din Statele Unite.

vendor (vânzător): un vânzător de cărți sau furnizor de la care achiziționați materiale

Virtual shelf: Raft virtual

Vufind: Un serviciu de descoperire scris în PHP. Vufind își trage numele de la Universitatea Villanova, unde a fost dezvoltat.

WXYZ

zebra: motorul de căutare text integral utilizat de Koha.

Z39.50: Un protocol pentru partajarea informațiilor bibliografice. Koha acționează atât ca server Z39.50 (partajarea informațiilor bibliografice) cât și ca client (căutând și încărcând date MARC de pe alte site-uri).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sistemele integrate de bibliotecă

Koha: „Bibliotecă virtuală la îndemâna tuturor"

Istoria software-ului Koha